ICT en het milieu

Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat ICT in de toekomst de grootste vervuiler van de samenleving dreigt te worden. Niet alleen wat energiegebruik betreft, maar ook ten aanzien van de uitputting van de zeldzame grondstoffen die worden gebruikt worden voor de productie van IT hardware. Bovendien zijn de recyclecijfers van elektronica ronduit slecht. Hierdoor worden weer meer schaarse grondstoffen gebruikt. Want wees eens eerlijk: heeft u ook niet twee of drie of zelfs meer mobiels nog ergens in een bureaula liggen.

2 Procent van de wereldwijde CO2-uitstoot is toe te schrijven aan ICT. Dat is net zo veel als alle vliegtuigen wereldwijd bij elkaar produceren.

ladder-van-lansinkEr zijn twee miljard PC’s in gebruik. Aangezien de levensduur van een PC drie jaar is, zullen dan 700 miljoen PC’s jaarlijks in een afvalstadium komen. Een server in een datacentrum wordt voor slechts 5 tot 10% gebruikt. De overcapaciteit is danook enorm, omdat iedereen bezorgd is dat data verloren zal gaan. Er worden dus veel te veel backups gemaakt van allerlei data, zonder dat men zich realiseert welke data echt belangrijk is. Dat betekent dat er steeds meer informatie beschikbaar komt, zodat datacentra alleen maar zullen groeien. ( Bron VROM )

Het wordt tijd dat ook aan de milieuproblemen van ICT structureel aandacht wordt geschonken. Dat betekent, conform de ladder van Lansink, dat we eerst zorgen voor preventie. Lukt dat niet dan gaan we voor hergebruik en recycling. Via Dutch Hardware Trading kunnen wij zowel voor hergebruik als ook voor recycling zorgen. In de praktijk zal het een combinatie van beide zijn.

Laten we daar nu eens mee beginnen !!

Wilt u meer weten over duurzaamheid neemt u dan vandaag nog contact op met ons.